Osłonki białkowe
OSŁONKI BIAŁKOWE
Osłonki tradycyjne są wytrzymałe i elastyczne, tym samym bardzo proste i wydajne w użyciu. Osłonki tradycyjne to opakowanie do kiełbas, które pozwala wyeksponować atrakcyjny wygląd wędlin i zachęcić konsumentów do zakupu.
Produkty te znajdują zastosowanie przy produkcji małych, średnich i dużych kiełbas oraz innych wyrobów wędliniarskich wędzonych i parzonych, takich jak: żywiecka, krakowska, szynkowa, golonkowa, tatrzańska, kabanosy, jałowcowa, kanapkowa.
ZALETY OSŁONEK
- nadają wyrobom naturalny, apetyczny wygląd,
- pozwalają na uzyskanie wspaniałego koloru wędzenia,
- są przepuszczalne dla dymu i pary wodnej,
- wydajne w procesie produkcji,
- wytrzymałe przy napełnianiu i klipsowaniu
Do produkcji osłonek białkowych stosowane są wysokogatunkowe włókna kolagenowe pochodzące z dwoin bydlęcych. Dwoiny w procesie technologicznym poddawane są obróbce chemicznej (rozluźnienie struktury) i mechanicznej. Następnie po rozdrobnieniu, rozwłóknieniu wymieszaniu z uzyskanej masy kolagenowej tłoczone są osłonki w różnych kalibrach i kolorach. Osłonki uszlachetniane są różnymi dodatkami w celu uzyskania właściwości umożliwiających wykorzystanie ich zarówno do automatycznego i ręcznego nadziewania.
