12,00 zł
Gałka to nasienie wydobyte z mięsistej, dwuklapowej torebki wielkości śliwki. Obecnie gałka muszkatołowa jest bardzo popularną i cenioną przyprawą w wielu narodowych kuchniach. Zapach jest wspaniały, odświeżający, korzenny. Smak gałki jest intensywny i słodkawy.
5 Dostępne Dostępne
Uwaga: Ostatnia sztuka!
Data Dostępność:
Gałkę muszkatołową stosuje się głównie do przyprawiania ciast. Jednakże dodana do mięsa (wołowina, cielęcina, jagnięcina, drób), czy produktów mlecznych doskonale zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej (dodajemy ją pod koniec gotowania, gdyż wysoka temperatura niszczy aromat). Gałka jest używana do aromatyzowania napojów takich jak: grzane piwo angielskie, poncz, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami). Znakomicie poprawia smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. Zarówno gałka jak i "kwiat" muszkatołowy nadają się do poprawiania smaku gulaszy, zup (jarzynowa, fasolowa), flaków, ryb, kotletów mielonych, bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów.
Przechowywać: w suchymi chłodnym miejscu, z dala od światła.
Produkt pakowany jest w przezroczysty zgrzewany woreczek z foli posiadającej atest dopuszczający ją do kontaktu z żywnością.
Każda przyprawa oznaczona jest etykietą z informacjami o składzie, dacie przydatności do spożycia, numeru partii, wadze netto oraz kraju pochodzenia danego produktu. Nasze przyprawy pochodzą od starannie wyselekcjonowanych polskich oraz zagranicznych producentów.