PEKLOSÓL

1,50 zł

Peklosól nadaje wędzonką, kiełbasą trwałość oraz kolor.

899 Dostępne

  • 1 kg
  • 25 kg

Peklosól, czyli azotynowa mieszanka solna lub inaczej sól kuchenna z dodatkiem saletry, jest niezbędna do przygotowania mięs i kiełbas surowych. Bez jej dodatku mięso szybko uległoby zepsuciu. Działa hamująco na bakterie, odprowadza wodę i przyprawia (ma słony smak). Sól peklowa powoduje dodatkowo, że mięso przybiera kolor różowy, ciemnoróżowy.

DAWKOWANIE

PEKLOWANIE NA SUCHO - 17g do 23g na 1 kilogram mięsa.

PEKLOWANIE NA MOKRO - 33g do 40g na 1 kilogram mięsa.

Należy rozpuścić w 0,4 litra wody na 1 kilogram mięsa odpowiednią ilość peklosoli czyli od 34g do 40g.

WAŻNE!

Peklosól może być stosowana wyłącznie do peklowania mięsa. Bezpośrednie użycie do spożycia jest niebezpieczna dla zdrowia!