4,00 zł
Peklosól nadaje wędzonką, kiełbasą trwałość oraz kolor.
14 Dostępne Dostępne
Uwaga: Ostatnia sztuka!
Data Dostępność:
Peklosól, czyli azotynowa mieszanka solna lub inaczej sól kuchenna z dodatkiem saletry, jest niezbędna do przygotowania mięs i kiełbas surowych. Bez jej dodatku mięso szybko uległoby zepsuciu. Działa hamująco na bakterie, odprowadza wodę i przyprawia (ma słony smak). Sól peklowa powoduje dodatkowo, że mięso przybiera kolor różowy, ciemnoróżowy.
DAWKOWANIE
PEKLOWANIE NA SUCHO - 17g do 23g na 1 kilogram mięsa.
PEKLOWANIE NA MOKRO - 33g do 40g na 1 kilogram mięsa.
Należy rozpuścić w 0,4 litra wody na 1 kilogram mięsa odpowiednią ilość peklosoli czyli od 34g do 40g.
WAŻNE!
Peklosól może być stosowana wyłącznie do peklowania mięsa. Bezpośrednie użycie do spożycia jest niebezpieczna dla zdrowia!